TARTA MIGDAŁOWA Z TRUSKAWKAMI
Składniki na kruchy spód migdałowy:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 30 g cukru pudru (2 łyżki)
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto
owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm
posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na
grubość 2-3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać
kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piekarnik nagrzać do
220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec
przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z
obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15
minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć
formę wykładając spód na paterę.
Składniki na krem migdałowy:- 6 żółtek
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 20 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 450 ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką
do ubijania białek). Dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną,
ekstrakt migdałowy i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować,
mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Dodać masło, pokrojone w
kawałki, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem wyłożyć na kruchy
spód, schłodzić.
Ponadto:- 500 g truskawek, odszypułkowanych, przepołowionych
- pół szklanki płatków migdałów, podprażonych na suchej patelni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz