Tarta ze śliwkami
130 g.masła
pół łyżeczki soli
35 ml. mleka
175 g. dobrej mąki pszennej
pół łyżeczki cukru pudru
1 żółtko
szczypta cynamonu do mleka lub wanilia
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 220'C, następnie obniżyć do 200'C, obciążoną tarte piec 15min, następnie bez obciążenia 10-15min.
Składniki na krem pâtissière:
250 ml mleka
pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
3 żółtka
50 g cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki masła
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Na podpieczony, ostudzony kruchy spód nałożyć ostudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz