wtorek, 6 sierpnia 2013

Węgierki w kremie Pâtissière



Tarta ze śliwkami

Składniki na kruche ciasto:
130 g.masła
pół łyżeczki soli
35 ml. mleka
175 g. dobrej mąki pszennej
pół łyżeczki cukru pudru
1 żółtko
szczypta cynamonu do mleka lub wanilia

Przygotowanie


Piekarnik rozgrzać do 220'C, następnie obniżyć do 200'C, obciążoną tarte piec 15min, następnie bez obciążenia 10-15min. 

Składniki na krem pâtissière:

250 ml mleka
pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
3 żółtka
50 g cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki masła

Przygotowanie

Krem pâtissière: Mleko zagotować z cynamonem, a następnie przecedzić. Osobno ubić żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolać do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką/rózgą, aż do zgęstnienia masy. Odstawić na bok i dodać masło, wymieszać dokładnie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Na podpieczony, ostudzony kruchy spód nałożyć ostudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko docisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie trochę opada




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz